Biskup posjetio Dom za odrasle osobe Ljeskovica - Dom Ljeskovica

U tijeku svojih predbožićnih pohoda ljudima u izvanrednom socijalnom stanju, požeški biskup Antun Škvorčević, u pratnji župnika Župe Čaglin Milana Klobučara, đakona Mateja Silukovića te četrdesetak učenika iz Katoličke gimnazije u Požegi na čelu s vjeroučiteljem Krunoslavom Siroglavićem pohodio je 9. prosinca Dom za odrasle osobe u Ljeskovici nedaleko Požege. Susret je započeo u velikoj dvorani Doma gdje je ravnateljica Rada Matoš uputila biskupu dobrodošlicu i izrekla zahvalu i radost korisnika i djelatnika što on od osnutka Požeške biskupije tijekom više od dvadeset godina redovito pohađa ovu ustanovu u kojoj boravi 286 osoba. Riječi zahvale uputila je i župniku Milanu Klobučaru za sve ono što čini kao dušobrižnik Doma.

Nakon uvodne marijanske pjesme koju su animirali gimnazijalci, korisnica Mirela Lemaić zahvalila je biskupu za pohod te odrecitirala dvije prigodne pjesme koje je sama napisala. Potom je biskup podsjetio nazočne kako Crkva na današnji dan slavi svetkovina Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije. Tumačeći sakralnu ikonografiju koja Mariju prikazuje kao majku koja drži dijete Isusa u naručju, biskup je ohrabrio nazočne i rekao kako ga ta slika podsjeća da Marija poput Isusa želi i svakoga od nas privinuti svome majčinskom srcu te nam poručuje kako nismo sami. To je velika utjeha – kazao je biskup – da mi u svojim osamljenostima nismo napušteni jer nas prate najprije oni koji u vašem Domu imaju veliko srce, ali još više Božji ljudi iz prošlosti čije veliko srce i danas zrači posebnom snagom ljubavi.

Na svršetku svoga promišljanja, požeški je biskup Antun nazočnima uputio riječi ohrabrenja. „Želio bih kao božićnu poruku svima reći: Bog računa s vama. Vi niste neki pojedinci daleko od Boga. Katkada možda daleko od ljudi, ali od Boga nikada. On i s vama ima svoj plan, naum, projekt. Kada ga ne bi imao, ne bi vas niti pozvao u život. Vi nosite određene životne terete. Kroz njih se rađa Božji svijet. Otkuda to znamo? Njegov sin Isus nosio je najteži teret osude, zla, prezira, odbačenosti i razapetosti na križ. Tim je putem unio Božju ljubav u našu gubitničku stvarnost ranjenu zlom i smrću – kazao je biskup i zaključio: To je Božić. Kada se Bog svojom blizinom i inicijativom uspijeva susresti s vama u vašem srcu. Biti povezani s čovjekom i Bogom – to je Božić. Božić je Bog i čovjek zajedno u Isusu.“

Na samome kraju biskup je korisnicima i djelatnicima Doma čestitao Božić, naglasivši kako Božić nije u svjetlucanju kuglica na boru niti u jelu koje stavimo na stol, već u onome što se dogodi u ljudskom srcu. Zaželio im je iskustvo takvoga Božića i radost zbog svijesti da su izabranici Božji, kojih se Bog nikada ne odriče.  Uslijedila je zajednička molitva, a potom je biskup na sve zazvao Božji blagoslov. Susret je završio božićnom pjesmom „Narodi nam se Kralj nebeski“.

 

Back to top